20070907

Universum har alltid funnits?

Själv tror jag att Universum alltid funnits och att Gud är Universum. Där finns inte någon matematik bakom denna tro. Det är för mig det enklaste svaret på frågan om varifrån vi kommer och vad meningen med livet är.

I boken Kosmos från 1989 skriven av Stephen W. Hawking finns ett kapitel kallat Universums Ursprung och Öde där författaren lägger fram ett förslag att Universum är utan gräns och att någon singularitet för en Big Bang inte är nödvändig. Detta Universum bara existerar.

Bakom förslaget är en betraktelse av problemet med konceptet "imaginär tid", till skillnad från den för oss normala reella tiden. Jag vet inte hur man skall tolka imaginär tid. Författaren påstår att det har med imaginära tal att göra. Dessa tal var bekanta men kunskapen om dem hjälpte föga. Ett matematiskt knep sa författaren.

Det intressanta med förslaget är dock att det kan betyda att vi skulle kunna vara en biprodukt som inte kan förstå tidsbegreppet utan har växt upp med en felaktig syn, dvs den reella tiden, när vi egentligen lever i en värld med imaginär tid.

Hawking raljerar lite om hur han har hamnat i en situation lik Galileis eftersom Påven vill ha en skapelse. Speciellt som han är född på samma dag som Galilei, 300 år senare. Dock finns där ju fortfarande ett behov av en skapelse av grundämnen, liv etc. Lyckas man förstå hur förutsättningen för vårt liv har kommit till på något annat sätt är det ju bara en stor smäll som försvunnit.

Inga kommentarer: