20070905

Hur generella är naturlagarna?

"Är allting som händer i den naturliga världen beskrivet i fysikens lagar?"

Denna fråga utan ett enkelt svar ställdes av Nancy Cartwright, en filosof på London School of Economics enligt Owen Gingerich i hans bok God's Universe som utkom 2006.

Wikipedia nämner till exempel att Dr Cartwright säger att Newtons gravitationslag F=GX(m1Xm2/r^2) inte är generell för att massorna aldrig endast påverkas av gravitationen.

Dr. Gingerich säger att det är en trosfråga att lagarna skall vara generellt giltiga. Vidare finns där i detta ofullständigt beskrivna universum ett "teistiskt utrymme" ("a theistic space").

Det är mycket viktigt att påpeka detta för forskare som Stephen W. Hawking, i sin bok Kosmos från 1988, säger t.ex. att det inte går att "bråka med" matematiska formler. Det skulle man inte behöva eftersom man kan bråka med tillämpbarheten.

Ett annat sätt att formulera argumentet på är att man måste analysera ett problem utifrån vetskapen att man aldrig kommer att ha full kunskap om ett fenomen. Nya lagar måste förväntas upptäckas som förändrar bilden. Man kan på så vis enlevera den icke-materiella världen i den materiella.

Inga kommentarer: