20070906

Färdigforskat?

I kapitlet Vår Bild av Universum, i boken Kosmos, av Stephen W. Hawking från 1988 uttalar sig författaren om ett av nutidens huvudmål inom fysiken nämligen att förena relativitetsteorin med kvantmekaniken i en GUT (grand unifying theory).

Men varför är Hawking så pessimistisk inför framtiden:

"Eftersom de delteorier som vi redan har räcker för att göra noggranna förutsägelser i alla situationer utom de mest extrema, är det på praktiska grunder svårt att rättfärdiga sökandet efter den slutliga teorin om universum."

Det tycks mig vara så långt till Gud, eller en slutggiltig teori, att många praktiska resultat kan förväntas innan målet nås.

Varför tänker inte Hawking som jag när han bedömer t.ex. problemet med en maxhastighet? Det var Einstein som satte stopp för 'snabbheten'. Men precis som Einstein utvecklade fysiken från Newton så kan man väl förmoda att en framtida Dr. X kommer att låta oss färdas lätt och elegant till andra solsystem. Må så vara med ytterligare en "delteori".

Vidare säger Hawking:

"Upptäckten av en fullständig och enhetlig teori hjälper oss kanske inte att överleva som biologisk art. Den kommer kanske inte ens att påverka vårt sätt att leva."

Förbluffande!

Inga kommentarer: