20070711

Fortfarande kontroversiellt

TIME Magazine July 16, 2007 har på sidan 12 en liten notis om hur Fumio Kyuma, den Japanske Försvarsministern, tvingades att avgå på grund av vad han yttrade om atombombfällningarna vid Hiroshima och Nagasaki vid Andra Världskrigets slut.

Enligt Wikipedia, som redan har en artikel, avgick försvarsministern 3 juli för att han inte ville vara en belastning för Premiärministern Abe.

Naturligtvis är atombombsfällningarna en fruktansvärd tragedi och man hoppas att det aldrig kommer att hända igen. Dock tror jag, som Fumio Kyuma, att det var en militär nödvändighet att använda detta vapen för ett så lite, i liv räknat, kostsamt slut på kriget.

Fumio Kyuma hade sagt på ett tal vid Reitaku Universitetet utanför Tokyo den 30 juni 2007 att: "I understand the [atomic] bombings brought the war to its end. I think it was something that couln't be helped".

För detta ådrog han sig signifikant kritik från arga politiker och allmän opinion men har sedan dess tagit tillbaka sin kommentar och bett om ursäkt för att det han sa skulle ha varit riktat mot atombombsoffer enligt SvD. SvD avslutar sin artikel med att påstå att Japan var besegrat när bomberna släpptes och att detta inte skulle ha varit nödvändigt.

Personligen tror jag inte detta var fallet. Japan gav sig ju inte efter första bomben vilket ju klart säger att de inte var besegrade och att alternativen var beräknade att kosta fler människoliv. Tolkningarna av krigsslutet verkar ha fått en tro- och vetande-debatt karaktär vid det här laget.

Inga kommentarer: