20070706

Neutralitet är passé

Carl Bildt gav en resumé över den nuvarande policyn för Svensk utrikespolitik nyligen på sin blogg Alla Dessa Dagar. Från Avesta, Sverige kommer där via The Economist, June 30th, 2007, sidan 33 ett tillägg.

Det är en notis om hur Sverige och Finland förhåller sig till NATO. Båda länderna var neutrala under det kalla kriget. Det skulle vara populärt om de båda länderna blev NATO medlemmar på grund av bland annat att det skulle tufsa till Ryssland härska-genom-att-söndra politik som äger rum i Europa för närvarande. Geopolitiskt är de också rätt.

Enligt artikeln har Carl Bildt förbjudit ordet "neutral" om Svensk utrikespolitik. Den förfärliga neutralitetspolitiken från Socialdemokratin är alltså över.

Man gissar dock att det kan komma att dröja tills dess USA får en ny president. Demokraternas presidenter har ju traditionellt ett bättre förhållande med Europa så om en President Hilary Clinton skulle komma att be snällt kunde möjligheterna vara maximala.

Carl Bildt har ökat upp sin kritik mot Ryssslands förfall i demokratins namn och över dess politik i östeuropa.

Personligen tycker jag att ett NATO medlemskap för Sverige skulle ha kommit tidigare. Inte minst viktigt är ett säkerhetssamarbete för tillgången till information i vetenskap och teknologi. Möjlligheten för svenskar att få den bästa möjliga utbildningen som postdocs inom universitetsvärlden och möjligheter inom utländsk industri.

Inga kommentarer: