20070707

Weird life

En artikel i New York Times vetenskapssektion talar om behovet för att söka efter andra former av liv än de vi möter här på Jorden.

Detta dels för att söka idéer om hur liv uppstod på Jorden och för att hitta nya former av liv ut i rymden.

Z frågar sina läsare efter en definition av liv. Artikeln i New York Times föreslår sålunda en definition där DNA inte skulle vara nödvändigt. Likaså skulle andra former av liv kunna existera utan vatten.

Implict använder man sig kanske då av en definition medelst principerna: 1) någon form av metabolism; 2) någon form av informationslagring; och 3) någon form av reproduktion.

Är detta livets treenighet? Om man inte är kreationist uppstår problemet att bestämma vilken modul som uppstod först. En lärobok i Cellbiologi föreslår metabolismen som genererar ATP för att driva informationslagring och celldelning. De fortsätter inte detta resonemang med frågan om var metabolismens förutsättningar härstammar ifrån.

Artikelns författare föreslår att det finns goda själ att tro att livet som vi känner det här på Jorden föregicks av någon form av "weird life". Han nämner dock inte vilka dessa skäl är.

Med andra ord blir det svårt att definiera liv utan att tala om uppkomsten av livet.

Inga kommentarer: