20070710

Livets treenighet på den molekylära nivån

Analogier kan användas men det är svårt att veta vad de är värda. Jag intresserar mig för dem på grund av att de verkar påvisa hierarkier av livsprinciper.

Den så kallade treeningheten är ett centralt element i kristendomens Gudsbild. Den framställs på olika sätt men grundar sig på koncepten Fadern, Sonen och Den Helige Anden.

Sonen deriveras av Fadern och Den Helige Anden agerar som någon slags förenande, samlande kraft.

Den levande cellen har även den tre huvudmoduler som behöver varandra: 1) Informationsbanken; 2) Celldelningsapparaten; och 3) Metabolismen.

Cellcykeln, en process som koordinerar Informationsbanken med Celldelningsapparaten, föder Celldelningsapparaten (en mängd proteiner som utför celldelningen) ur Informationsbanken (den lagrade DNA informationen) på samma sätt som Sonen föds av Fadern...före all tid. Metabolismen förser processen med energi--en samlande kraft.

Båda formalismerna kan sägas vara skapade av Gud. Minnet, Kreativiteten och Tänkandet kanske är skapade enligt samma princip? Tror man som jag att språket, andligheten och tänkandet som vi känner det, tillsammans vad jag kallar ande-nätet, är skapade, snarare än evolverade, så ligger detta nära till hands.

Detta givet kan man låta den naturvetenskapliga förklaringen av cellfunktionen reflekteras på Gud och får då en vetenskaplig definition. Vi är skapade till Guds avbild--så även cellen.

Inga kommentarer: