Micheil Saakashvili, presidenten i Georgien, skriver i The Wall Street Journal om upprinnelsen till konflikten med Ryssland i Sydossetien och Abchazien. Ryssland har ju genom åren infiltrerat provinserna som till viss del har en Rysslandvänlig befolkning. Georgien har provocerats till en punkt när de ansåg sig vara tvungna att agera.
Frågan är hur viktig oljetransporten genom Azerbajdzjan och Georgien till den Turkiska Medelhavshamnen Ceyhan är via den så kallade BTC-pipelinen (Baku-Tbilisi-Ceyhan). Här kommer olja från området kring Kaspiska havet via en route som inte kontrolleras av Ryssland. Det är BP (British Petroleum) som driver denna pipeline och de tror inte denna linje är viktig för konflikten.
Frågan är om detta är korrekt? Litvineko-affären skadade nyligen förhållandet mellan myndigheterna i Ryssland och Storbritannien. Dessutom har ett mindre krig brutit ut mellan BP och ryska intressen i oljegruppen TNK-BP som bildades som ett partnerskap mellan Storbritannien och Ryssland under pompa och ståt 2003 av Tony Blair och Vladimir Putin. Det skulle bli en ny era i handeln mellan de båda länderna men situationen har nu rasat ihop fullständigt.
TNK-BP är den enda oljegruppen i Ryssland som inte kontrolleras av Kreml i ett Ryssland som håller på att renationalisera olje-gas industrin, mineraler och metaller samt försvarsindustrin. Den Västerländske VDn i en 66000 stark organisation av mestadels ryssar har tvingats gå under jorden för att försöka driva koncernen från hemlig ort! Ett hundratal Västerländska medarbetare har tvingats lämna Ryssland på grund av att deras visa expirerat och huvudkontoret har hemsökts av FSB.
Det kommer förmodligen snart att visa sig om BTC-pipelinen kommer att påverkas eller om syftet med konflikten i Georgien är att få kontroll över densamma via en förändring av statsskicket i landet. I skrivande stund verkar det inte som om den värdefulla BTC-pipelinen har skadats av bombningar men det har tydligen varit bombningar i dess närhet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar