20080818

Hur definieras rätten till självständighet?

I botten på den stormaktskonflikt som uppstod i Georgien finns där Sydossetier som dödar Georgier och tvärt om. Där finns en massa skrämda människor på flykt. Sydossetierna skiljer sig kulturellt och språkligt från Georgierna men hur rimmar självständighet för 70000 personer när området på sikt kanske till och med skall införlivas med EU.

Kosovo, som jämförts med Sydossetien, har faktiskt 2.1m innevånare vilket kan jämföras med Estlands 1.3m. Var går gränsen för möjligheten att driva en självständig stat. 70000 verkar vara för få? Det finns kanske inte någon stans där uttrycket om att vara en liten fisk i en stor damm snarare än en stor fisk i en liten damm passar in. Tydligen föredrar Sydossetierna att ha de mer avlägsna Ryssarna i håret snarare än de mer närbelägna Georgierna.

Korridoren mellan Kaspiska och Svarta Haven kantas av dalgångar med "självständiga" grupperingar och fler problem kan tydligen förväntas. Rysslands intresse är att skapa dessa problem eftersom fler pipelines projekteras för denna korridor som avser att öppna för oljeimport som konkurrerar med Rysslands.

Pipelinen Nabucco är en sådan. Den beräknas börja byggas mellan 2010 till 2013. Nabucco är det italienska namnet för den gamle Babyloniske kejsaren Nebudkanezzar och tillika namnet på Guiseppi Verdis första succéopera där alla nynnar på inslaget "Fångarnas kör" när de lämnar operasalen.

Nabucco, som är beskriven i Wikipedia, skall gå fram till en omkopplingstation för Europa i Österrike. Den kopplas in på BTC-pipelinen som går i korridoren Azerbadzjan och Georgien till Turkiet.

Inga kommentarer: