20080809

Kampen om Turkiet

Michael Rubin på AEI skriver i en artikel om Ergenekon, den påstådda konspiration om makten i Turkiet, som nyligen kom i dagen. Kanske är den en distraktion. Bakgrundsdelen i artikeln är dock intressant för den som vill förstå den maktkamp mellan sekulära och islamska element som pågår i Turkiet.

Jag frågade mig i ett inlägg nyligen, Turkisk demokrati, om Turkiets styrelseskick harmonierar med de gängse länderna i EU. Rubins information talar emot detta.

Rättvise och Utvecklings partiet (AKP) styrs av Recep Tayyip Erdogan som representerar de islamska krafterna i samhället. De sekulära krafterna kommer från militären och påverkan på samhället sker bl.a. via författningsdomstolen, den som nyligen försökt förbjuda AKP på fem år.

En nyckelposition i detta spel är presidentposten som efter ett väldigt rabalder tillsattes med Abdullah Gul, en AKP person. Presidenten är med och utser domare i författningsdomstolen och det kan synas som en framgång för Erdogan att han nu kan börja neutralisera författningsdomstolen med egna domare på lång sikt. Ett försök att sänka pensionsåldern för domarna gjordes nyligen men den förre presidenten lade in sitt veto för denna motion. Nu kan Erdogan försöka samma sak igen med sin lojale president.

Det anses också att polisen är AKP orienterad. En islamisk sekt lär skall ha infiltrerat polisen och skapar bl.a problem för personer som är lojala andra partier. Som jag påpekade sist så finns där krafter som försöker islamisera undervisningen i landet.

Jag fick en känsla av, när jag läste Rubins text, att det finns risk att Turkiet på lång sikt, eller kanske redan nu, blir en polisstat från att ha varit en militärsstat. Enligt en sondering nyligen stöttar bara 30% AKP och detta får de sekulära att anse att islamiseringen inte har ett tillräckligt mandat.

Det förfaller med denna information att Turkiet ligger och balanserar mellan det islamska och det sekulära och att, enligt Rubin, de snarare har fjärmats från varandra än försonats. Rollen som en storebror till de övriga länderna i "Club Med" är väl i så fall lämpligare än den som en medlem i EU?

Uppdatering (8 september 2008): Michael Rubin AEI

Inga kommentarer: