20080827

Georgien: några kommentarer sen sist

Jag inbillar mig att jag ser ett propaganda krig. Ryssarna vill framstå som humanitära och förhindra att folk dör i Kaukasus. Det är ju inget fel i detta men det logiska vore ju om de ville annektera Abchazien och Sydossetien i enlighet med Tjetjenienprobematiken. Medvedev har ju sagt att detta kan komma att diskuteras. Det tycks också vara det som Georgierna tror.

Ett propagandakrig kan kanske också ses här i Sverige där jag för första gången träffar på svensktalande ryssar som driver Kremls linje i svensk TV på prime-time och försöker ge ett gott intryck i det populära radioprogrammet Sommar. Jag vet inte detta men kanske sker detsamma runt hela Rysslands västra gräns?

De misstankar jag hade om att Ryssland ville isolera sig konfirmerar de ju nu själva. Detta stämmer dock inte med den ambitiösa stil som de presenterar sig med. En ny världsordning? Medvedev försöker också få stöd internationellt för erkännandet av de två mikrokosmerna. Hittills har endast Vitryssland och Syrien ställt upp. Syrien vill ju köpa vapen och Vitryssland vill fortsättningsvis få köpa den billiga olja och gas som de sedan säljer till marknadspris och till största delen genererar sin GDP ökning med. Det är troligare att ryssarna vill arbeta på uttrycket "The West against the Rest"?

I Aktuellt på SVT2 kunde man igår se individer från Sydossetien fira sin självständighet på gatorna med gevärssalvor i luften i värsta Hamas-stil. Har man fått två nya Gazaremsor? Det är inte underligt att President Micheil Saakasjvili förhandlat med Israel om säkerhetsfrågor. Sydossetierna hade ju sysslat med beskjutning av Georgier likt Hamas beskjuter Israel innan Georgierna anföll uppgav någon källa. Enligt The Economist är "chefen" i Sydossetien en maffioso som hålls av Kreml.

Kanske är det enda vettiga att fortsätta bygga upp Georgien med åtminstone den GDP ökning per år på 7% som de haft tidigare. Här kan säkert EU vara till hjälp. De ligger rätt lågt på GDP/capitan med $4500. Detta kanske i förlängningen kan locka utbrytarna till Georgien snarare än till Ryssland. Annars har Ryssland i princip annekterat 20% av Georgiens areal--om man bara räknar ytan på utbrytarna.

Uppdatering: Carl Bildt är intervjuad på FT.com om läget Georgien-Ryssland

Inga kommentarer: