20080828

Rysslands självständighet?

Ryssland är ju inte en medlem av NATO och anser att organisationen är aggressiv. Sedan 7 år är Ryssland medlem av en annan organisation kallad SCO (Shanghai Cooperation Organisation) till vilken Kina var initiativtagaren. De möttes idag och tydligen så var Medvedev lite väl optimistisk över eventuellt stöd från SCO för sina aktiviteter i Kaukasus.

Jag har fått intrycket att Ryssland velat ge Väst en attityd av att de vill ta avstånd men tydligen ser de en framtid med Kina. Frågan är hur länge. Ungefär så länge som de tror de kan vara den dominanta partnern i SCO, förmodligen. Det är för mig svårt att tro att Ryssland skulle ha en bättre relation med Kina bara för att de båda är autokratiska. Kulturellt sett borde de passa i Europa mycket bättre. Var det inte det Putin menade när han restaurerade Vinterpalatset i St. Petersburg härom året och bjöd till fest? Eller när han för ett år sedan sade "I'm a true democrat". En utmärkt artikel på FT.com av deras Beijing korrespondent diskuterar rollen mellan Kina och Ryssland. Geoff Dyer säger:

"But the last thing China wants is an escalated conflict, let alone a new cold war, that forces it to take sides."

David Miliband, Storbritanniens utrikesminister, anser att Ryssland är för mycket involverad i Västs ekonomi för att kunna isoleras och förordar ett "hard-headed engagement" med Medvedev med målet att Ryssland skall följa Västs spelregler. Problemet är väl att Medvedev tydligt har sagt att de inte är intresserade av detta. Frågan är dock om de är så självständiga att de verkligen kan isolera sig själva på de sätt de till synes försöker--med Kina?

Kina är som Tyskland för mycket "business-as-usual" för att isolera sig. Båda nationerna väntar på sin tid medan Ryssland tycks tro att deras tid är inne?

Bernard Kouchner börjar dock nu tala om en eskalering av krisen med sanktioner från EU mot Ryssland som skall diskuteras på EUs extramöte på måndag.

Inga kommentarer: