20080815

Missilskölden i Polen

Igår enades USA och Polen om att gå vidare med missilskölden i Polen som dessutom skulle utrustas med de så kallade Patriotmissilerna. Man har tydligen talat om dessa i hela 18 månader men nu har situationen klarnat på grund av affären i Georgien.

Enligt media var detta inte populärt från ryskt håll och en rysk general lär ska ha börjat tala om att detta blir ett mål i Polen som måste utplånas (SvD.se). I viss mån rimmar ju detta uttalande med det beteende som ryssarna har haft i Georgien som "fredbevarande trupper" som samlar upp Georgiernas vapen så att inte Sydossetierna, eller de själva, skall råka illa ut.

Hoten om att behöva använda sig av militär-teknisk vedergällning för radarstationen i Tjeckien, en installation som är kopplad till den i Polen, är ju ett annat exempel på att Ryssland nu verkar ha en idé om att vapen i gamla satellitsstater inte skall få finnas till. Har man att förvänta att de rullar in med tanks och rensar upp var än de känner för detta? Enligt TV-nyheterna idag förstör man systematiskt en bas i staden Gori som är byggd med hjälp av USA.

Det verkar som USAs motdrag i detta schackspel är att ställa denna fråga. Ett besök av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov till Polen har nu blivit inställt. En rysk attack på Polen skulle ju innebära att ett EU-land skulle råka ut för samma sak som Georgien. Detta kommer då att direkt involvera Sverige.

Det ryska tonläget är bedrövligt! Man har också börjat tala om Öst och Väst igen i media, något som den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier nyligen menade var att gå baklänges. Men hur kan man undvika att återuppliva denna äldre distinktion eftersom Ryssland ju tydligen genom sitt beteende och språk väljer något slags chambre separé.

Källor:

Poland missile shield deal adds to tension between East and West.
Diplomatic efforts to ease Georgia crisis are under way.
Rysk general hotar att utplåna Polen. (titeln kanske väl sensationslysten!?)
Merkel seeks to calm Russia rift on Sochi trip.

Inga kommentarer: