Turkiet har varit en medlem av NATO sedan 1952 men har nu hamnat i en situation där Ryssland verkar kräva att de medverkar till att Svarta Havet hålls rent från NATO-fartyg. På måndag kommer Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov till Ankara samma dag som EU möts och diskuterar eventuella sanktioner mot Ryssland. Kravet kommer från den notoriske Anatolij Nogovitsyn, biträdande generalstabschefen, som också hotade Polen med kärnvapen nyss.
Sveriges position liknar ju Turkiets vad avser obstruktion av Östersjön respektive Svarta Havet. Om Ukraina och Georgien blir NATO-medlemmar kommer större delen av Svarta Havets kust att tillhöra organisationen och därmed blir Rysslands inflytande mer begränsat. Kommer Ryssland att förslå en säkerhetspakt för att skydda sin blivande pipeline North Stream i Östersjön och därmed förhindra att Finland och Sverige går med i NATO?
Mitt under pågående bombardemang av Georgien kontaktades Turkiet för att ingå en "Caucasus Stability and Cooperation Platform" med fem medlemmar, Georgien skulle vara en.
Turkiet har nyligen välkomnat Irans President Ahmadinejad och Sudans Omar al-Bashir som gäster. Turkiets President Abdullah Gul skrev nyligen att man ser sig själva som en slags diversifierad förhandlingspartner med sitt strategiska läge. Ryssland och Iran anser inte att al-Bashir har varit involverad i ett folkmord.
Det verkar med andra ord som detta strategiska läge börjar förhandla utanför NATOs intressesfär. Detta betyder väl samtidigt att ett framtida EU-inträde blir mer avlägset. Situationen förenklas inte av att Ryssland är Turkiets största handelspartner. Med EU och USA är det det Turkiska folket som förhandlar med folket i Väst. Med Ryssland, Iran och Sudan är det bara tal cheferna emellan.
Källa: Will Turkey abandon NATO? av Zeyno Baran på The Hudson Insititute, en neokonservativ tankesmedja.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar