20080805

Kooperation snarare än Konfrontation

Spiegel ONLINE International har en intervju med Tysklands utrikesminister, tillika vice Kansler, Frank-Walter Steinmeier där han förklarar sin översiktliga syn på Tysklands utrikespolitik med orden "Kooperation snarare än Konfrontation".

När Steinmeier får frågor om Obama och McCain säger han att han inte vill återuppliva gamla koncept om Öst och Väst. Han ligger där närmare Obama än McCain som ju talar om ett "Concert of Democracies", något som Steinmeier tror är en dålig idé. Steinmeiers Kooperation betyder att han inte vill stå ensam i Väst mot resten av Världen.

Steinmeier är tydligen kandidat till Kanslerpositionen i SPD inför det uppkommande valet. Detta betyder förmodligen stora problem om McCain blir president samtidigt som SPD får majoritet i Tyskland, något som ser osannolikt ut just nu då SPDs siffor har fallit på sistone.

Steinmeier vill hjälpa Ryssland med sin modernisering i ett partnerskap och McCain vill utesluta Ryssland ur G-8. Detta betyder kanske också att Tyskland förhandlar med Ryssland bilateralt och inte anstränger sig via EU? Som jag förstår Steinmeiers position så går den emot Amerikansk policy, och om Angela Merkels nej till fler trupper till Afghanistan betyder att hon stödjer Steinmeier så finns inte längre den strategiska förutsättningen för en trans-Atlantisk Union.

Man kan ju alltid hoppas att det bara är ett utspel som har syftet att hjälpa Obama vinna i höst något som jag förmodar ligger i SPDs intresse. Det blir annars vanligare med uttalanden från USA där man säger att Europa får klara sig själva försvarsmässigt. Det har blivit viktigare nu vem som vinner valet i USA. Jag hoppas på McCain.

Själv tycker jag inte idén att med ett politiskt enat system av nationer som främjar demokrati och som står ensam mot resten av Världen verkar varken underligt, ofördelaktigt eller skrämmande. Det är bara ett sätt att vara med i Världens omorganisation på ett sätt som skapar auktoritet. Det är ett sätt att visa resten av Världen vad den västerländska civilisationen står för. Det är dock bristen på auktoritet inom nationerna som gör att detta inte verkar fungera.

Mitt samlade intryck från intervjun är att Tyskland vill "resurvey the world" själva, och som EU barometern indikerar, vill inte vara beroende av USAs utrikespolitik. Detta sammantaget med ett misslyckande i WTO förhandlingarna om ett multilateralt handelssystem kommer att göra manövrerandet svårare framöver. Risk för handelskrig, sade någon, i denna relativa normlöshet.

Inga kommentarer: