20080819

Finlandization

Jag lärde mig ett nytt ord idag från John R. Bolton på AEI, "Finlandization". Under kalla kriget betydde detta att en stat inte hade någon självsändig utrikespolitik. Finland ligger inte långt från oss och i dessa tider av rysk aggression undrar jag helt stilla om det inte vore väldigt bra att klart visa att man tillhör Väst--och alliera sig. Under kalla kriget tjänade ju neutralitetspolitiken och Palmes svordomar mot USA som en slags Finlandization.

Bildt som på TV säger att vi inte skall vara rädda nu när den ryska björnen ryter kan inte delta i NATOs överläggningar om ett tydligt svar i Georgienfrågan. EU kunde inte ena sig så den alliansen fungerade inte och Ryssland brydde sig inte om Sarkozys sex punkter. Fungerar Bildts rekommendation, som väl egentligen borde komma från Reinfeldt? Regeringen tar åtminstone ställning genom att avsluta "kooperationen" med Ryssland militärt.

David Miliband, Storbritanniens utrikesminister, bedömer situationen med Georgien i en artikel på timesonline.co.uk kallad "Russia will not benefit from its aggression". Jag tycker heller inte att det går att försvara den ryska aggressionen. Miliband lägger fram ett argument för hur man skall gå vidare med Ryssland som verkar balanserat:

"We have significant shared interests with Russia, whether on energy, trade or stopping Iran from developing a nuclear bomb. And with a declining population and an economy not much bigger than Spain's, Russia needs positive international partnerships."

Robert M. Gates, USAs försvarsminister, säger också att det är faktiskt så att Ryssland behöver saker från Väst. Det är inte bara så att Europa behöver dess naturgas.

Miliband är dock inte för att straffa Ryssland för vad de gjort genom till exempel ett uteslutande från G8. En organisation som han förövrigt anser kanske bör innefatta Indien och Kina i framtiden. Denna inställning skiljer sig då från John McCains och David Camerons hårdare linje. Man verkar dock hålla fast vid att Georgien och Ukraina skall beviljas NATO-medlemskap. Detta medför att Väst synar Ryssland tillbaka. Det skall bli intressant att se vad NATO kommer fram till idag i Bryssel.

Uppdatering: Condoleezza Rice meddelar från State Department om NATOs beslut.

Inga kommentarer: