20080820

Vill Sverige förbli ett fritt land?

Gick upp tidigt idag för att se en diskussion om Sveriges eventuella NATO-medlemskap på SVT2s Go'morron Sverige. Katten var vaken och lekte förnöjt men på skärmen var det lite spänt.

Allan Widman (fp) talade för vår säkerhet och tyckte det var dags att gå med i NATO. Anders Karlsson (s) talade också om säkerhet men tyckte att alliansfriheten hade varit bra för Sverige och skulle fortsätta att vara detta.

Ingen av herrarna talade om att svenskarna kanske kommer att få välja om de vill leva i ett fritt land eller inte. Ett sådant problem har ju inte direkt med säkerhet för livet att göra.

Circa en miljon svenskar bidrog på artonhundratalet med att skapa det land som faktiskt är inne på den linjen att Sverige och andra demokratiska nationer skall förbli fria. Det som skulle krävas för att alliera sig med USA vore att man accepterar detta--att i framtiden också agera enligt denna princip.

Ryssland har klart visat att de tänker helt annorlunda. Ryssarna kommer kanske inte att döda oss svenskar fysiskt men de skulle kunna döda oss andligen. De skulle kunna införa en värld styrd genom att kultivera rädsla.

Om inte min motivation är tillräcklig för att övertyga Er, ta då en titt på den starka reaktion som de forna öststaterna genomgår. De fruktar att klockan skulle vridas tillbaka igen. Jag har hört flera säga att vad Ryssland nu demonstrerar är 1800talsdiplomati.

Svenskarna behöver börja se positivt på amerikanarna och vad de står för. Det är inte för en diskrimineringslös krigiskhet utan en kamp för friheten mot kommunism och diktaturer. Jag håller med. Det är lite sent att börja nu, när de finns problem, men bättre nu än aldrig.

Inga kommentarer: