20080804

Politisk Individualism--är den filosofisk eller biologisk?

Det brukar ju sägas att vi endast har evolverat, via DNA, till "hunter/gatherer" stadiet. Ett individualistiskt strosande på savannen som faktiskt är så svårt att det kräver en hjärna av vår kapacitet.

Sedan har ju en ny slags evolution via tänkandet överlagrats DNA evolutionen de senaste 10000 åren och vi lever nu mestadels i städer. Det kanske är svårare än vissa tror att bli av med konsumismen eftersom beteendet liknar "gatherer" funktionen?

Det är också ganska naturligt att tänka sig att det bästa för människan är ett samhällssystem som är så individualistiskt som möjligt och där familjen, mamma-pappa-barn, har en nyckelfunktion. Detta skulle tala emot socialismens kollektivism. Frihet som individualism ger ett bättre fungerande kollektiv.

Förekomsten av evolutionen talar kanske också för en moralisk relativism snarare än absoluta värderingar. Moralen kommer ju ur ett föränderligt biologiskt system. Det har t.ex. visats att altruism är ett fenomen som uppstår på grund av att det är bra för individen som är altruistisk via belöningscentra i hjärnan.

Biologin ger individualism och moralisk relativism snarare än filosofin. Idén kom senare än DNAs realitet.

1 kommentar:

Kaffepaus sa...

Jan:
"Förekomsten av evolutionen talar kanske också för en moralisk relativism snarare än absoluta värderingar."

Är din version av Gud i så fall också en version som evolverar?