20080908

2009 års val i Tyskland

Valet 2009 har börjat nu i Tyskland sedan utrikesministern och vicekanslern Frank-Walter Steinmeier valdes till den som skall bli SPDs kanslerkandidat. Detta innebär att den tyska koalitionen under ett år kommer att ledas av de två nästa kandidaterna till kanslerämbetet. Ett tyst slagsmål!? Den goda nyheten är dock att CDU leder över SPD i sonderingarna med c:a 14% (34% mot 20%).

Steinmeier är en centrist vilket en del tycker är farligt för SPD eftersom de förlorar väljare till Vänsterpartiet under Oskar Lafontaine. Tysklands socialdemokrati verkar genomgå samma kris som det svenska partiet med den skillnaden att Mona Sahlins parti (+mp och v), ej hon själv, leder över den borgliga koalitionen. Det är intressant att spekulera över varför den svenska socialdemokratin går så bra, när Mona Sahlin är mindre populär än Fredrik Reinfeldt, och när socialdemokratin i Storbritannien, Frankrike och Tyskland är mindre framgångsrik. Kan det vara en ryssvänlighet i den svenska gråsossevärlden som saknas i övriga Europa?

På FT.com kunde man nyligen läsa att Angela Merkel hade yttrat sig taktiskt mot SPD genom att säga att de verkade allt mer opålitliga, dvs frångår det de sagt sig vilja 2005, och att hon i nästa val kunde tänka sig att närma sig det liberala FDP (Fria Demokratiska Partiet, som tidigare fått mellan 4.7% 0ch 13% av rösterna. 10% år 2005), för en framtida koalition, på grund av den stora ledningen över SPD i sonderingarna.

En artikel i Spiegel ONLINE International verkar antyda att chanserna för en vinst 2009 är störst för en koalition mellan CDU/CSU och FDP, eftersom ingen vill regera med vänstern. Den trans-Atlantiska relationen skulle må bra av denna utgång eftersom Frank-Walter Steinmeier lutar lite väl mycket åt Öst till.

Inga kommentarer: