20080922

Vem destabiliserar EU--Ryssland eller USA?

En artikel i Spiegel ONLINE International tar upp problemet med att bli för beroende av rysk olja och gas. Det handlar om vad USA tycker om Gazproms Nord Stream pipeline i Östersjön. Den som den förre tyske kanslern Gerhard Schröder är involverad i.

Författarna av artikeln diskuterar en artikel i SvD av Michael Wood, den Amerikanska ambassadören till Sverige, som varnar för den Tysk-Ryska karaktären på Nord Stream projektet och för att bli för beroende av Ryssland. USA har ju som NATO-ansvarig ett intresse av Europas beskydd i det att man inte behöver oroa sig för vad Ryssland vill på grund av ett beroende.

Socialdemokraten Martin Schultz, ledaren för den socialdemokratiska parlamentariska gruppen i EU tolkar detta som att USA vill destabilisera EU. Själv tycker jag det verkar som om Tyskland försöker destabilisera EU genom att göra sig väldigt beroende av Ryssland samtidigt som de vet att Ryssland använt gas och olje leveranser som vapen, något som Condoleezza Rice nyligen påpekade.

Michael Wood menade i sin artikel i SvD att Sverige som är ett relativt energioberoende land, med vattenkraft och kärnkraft som huvudkällor, skulle kunna föregå med gott exempel i EU och tala mot skapandet av ett energiberoende som är för ensidigt från den riskfyllda källan Ryssland. Detta är ju rimligt för ett EU land som Sverige med tanke på EUs säkerhet. Woods artikel har irriterat tyska diplomater vilket är underligt eftersom tyska diplomater borde vara intresserade av EU säkerhet de också.

De höga besöken av Angela Merkel och Frank-Walter Steinmeier till Sverige nyligen gällde enligt artikeln diskussioner om vad Sverige får göra rörande Nord Stream pipelinen som anses vara ett projekt för Europa. Tyskland och Italien var ju de mest ryskvänliga under Georgienkrisen. Kanske just beroende på sitt beroende av Ryssland av energi.

Inga kommentarer: