Det har ju talats en hel del om multipolaritet i den globala maktstrukturen men detta är tydligen inte något som Ryssland ser som ett fait à compli. Följande citat från The Christian Science Monitors artikel 'US, Russia announce breakthrough on new Iran resolution' är illustrativt:
"Still, underlying what may appear to be diplomatic sparring between the US and Russia are deeper differences over how the two powers see global leadership evolving. Behind Rice's caustic remarks on Russian actions is the belief that Russia risks squandering its leadership role with an aggressive approach to its neighbors. Lavrov, on the other hand, says the US and what is called the "West" more broadly are the powers risking isolation if they resist opening up global leadership to a more multipolar world."
Sergej Lavrov tänker troligtvis på de så kallade BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Ryssland höll där en dominerande utveckling på sin aktiemarknad men föll på sistone ned till en utvecklingsnivå där de andra länderna befinner sig. Det skall bli intressant att se om detta är en reell korrigering av Rysslands status eller om de kan återta sin ledande position. Annars är de ju i princip ett utvecklingsland? Kina, t.ex., har ju också tagit steget ut i rymden.
När jag talar om isolering så tycker jag det är intressant attt fråga mig vad en nations naturliga vänskapsrelationer är. De relationer som är mest betydelsefulla. Europa är ju Rysslands och USA naturliga relationer och då måste ju Rices bedömning vara den mest relevanta. Om många personers bedömningar av EUs relation med Ryssland är korrekt så är EU geo-ekonomisk på 2000talet medan Ryssland är geo-politisk på 1800talet. Detta måste ju i så fall vara en slags isolering. Jag tycker Ryssland har en unik position. De är inte europeiska, ej heller ett utvecklingsland.
John McCains förslag, "A Concert of Democracies", på hur man skall lösa problemet med ett mer funktionellt globalt ledarskap skiljer sig från vad Lavrov verkar mena. Ryssland ser tydligen inte att USA "släpper" sitt ledarskap eller att Väst gör detta. En av orsakerna till att Ryssland startade Georgienkriget var kanske att demonstrera multipolariteten. Rice berövade dock Medvedev detta argument och nu försöker Lavrov knapra på dessa argument.
Det är ju inte bara Ryssland som nyligen verbalt förespråkar multipolaritet. Tysklands finansminister Peer Steinbrück hävdade ju att USAs dominans på de finansiella marknaderna var slut och att Tyska banker nu skulle få mer makt. Behovet att gå ut i media och hävda sin maktposition är faktiskt lite förvånande. De rika talar sällan om pengar. Jag anar ett förbund mellan Ryssland och Tyskland där de båda makterna anticiperar sina respektive intresseområden?
Vilket år 2024 varit för mig!
1 dag sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar