20080918

Ryska aktiemarknaden i värre kris än den i Väst

Georgienkrisen och Wall Street krisen har tydligen förvärrat situationen på de ryska RTS och Micex börserna sedan måndag då de föll med 11% respektive 17%.

Detta innebär att RTS fallit med 57% sedan det högsta värdet erhölls i maj 2008. Siffrorna som anges i litteraturen skiljer sig något en artikel i BusinessWeek hävdar att RTS är ner 64% sedan början på juli 2008, vilket inte logiskt kan stämma. Börsen är stängd idag för räddningsoperationer och stängdes igår alldeles efter den öppnat med förluster på c:a 6%. Den beräknas öppnas i morgon.

I vilket fall har marknaden förlorat något i stil med 750 miljarder dollar en summa som är större än Rysslands valutareserv på c:a 580 miljarder dollar. En katastrof om läget inte stabiliseras. Svenskarna är drabbade eftersom Rysslandsfonder har tappat halva värdet. Ryska företag verkar dock fortfarande vara lönsamma så krisen kanske vänder men Rysslands finansmarknads Akilleshäl för tillväxt är att det inte finns tillräckligt med utländska investerare något som kraftigt försämrats efter Georgien krisen. Ryska företag har också svårt att få access till internationella kapitalmarknader. En annan negativ faktor för Ryssland är att priset på råolja gått ner till $95 från sitt max i juli på $145.

Nedgången på börsen är den värsta sedan kraschen 1998 då det inte fanns någon valutareserv. Kostnaden av det första kriget i Tjetjenien var en av de bidragande orsakerna till kraschen. En annan orsak var att Ryssland är en exportnation för naturliga råvaror med hög känslighet för variationer på den internationella marknades råvarupriser. Reformer för att minska denna exposition har inte genomförts tillräckligt. En ledare i Wall Street Journal avslutar med:

"Perhaps the Russian people, who give their leaders high marks in opinion polls, will begin to see the economic toll from Putinism and question whether their country is well-served by this leadership"

Inga kommentarer: