20080906

Cheneys och Kouchners ställningstagande på Georgienkrisen inför Sarkozys möte med Medvedev på måndag

President Nicolas Sarkozy skall möta Dimitrij Medvedev i Moskva på måndag för att igen hävda att Ryssland skall gå tillbaka till den linje de befann sig den 7:e augusti 2008. Vicepresident Cheney var idag i Italien efter sin tripp till Azerbajdzjan, Georgien och Ukraina. Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner var med sina 26 kollegor i Avignon.

Där finns en distinkt skillnad mellan de slutsatser om läget efter Georigenkrisen som Cheney drar och de som Kouchner anför. Cheney sa:

"Ryssland har betett sig ociviliserat och detta är helt oacceptabelt"

"Brutalitet mot en granne är bara det sista i en serie besvärliga och icke hjälpsamma åtaganden av de ryska myndigheterna"

Han sa vidare att Ryssland var "mer och mer antagonistisk" i Europa och att de har skadat sin internationella ställning genom att utnyttja energi som "ett verktyg av makt och manipulation"

"Ryssland måste relatera sig till världen som en modern och ansvarsfull makt"

Cheney menar att Ryssland inte har givit någon relevant anledning för anfallet, något som de heller inte skulle kunna. I Moskva har Medvedev anfört orsaken: att nu vet världen att "Ryssland är en makt att räkna med".

Kouchner är betydligt mildare i sitt EU anförande:

"Ryssland måste förbli en partner, de är vår granne, det är ett stort land och det är inte bra att gå tillbaka till en situation med ett Kallt Krig, det skulle vara ett stort misstag"

Jag lutar själv lite åt Cheneys bedömning. Ryssland har hållit på att hota om att stänga av gasleveranser vilket borde föranleda att man söker mer pålitliga partners för energi leverans. Det är bara en naturlig reaktion av marknaden på en ökad "country risk".

Källa: Cheney: Russia's actions an affront

Inga kommentarer: