20080916

In Defense of America

Läste en bra bok igår av Bronwen Maddox, personen som leder utlandsavdelningen på timesonline.co.uk. Den heter In Defense of America och tar upp problemen med den trans-Atlantiska relationen. Ms Maddox är född i USA och har utbildats både i USA och Storbritannien.

En viktig anledning till att försvara USA är att det gått för mycket troll i president Bushs påstådda inkompetens. Hon påpekar som även Robert Kagan gör att Bush administrationens agerande väl överensstämmer med tidigare amerikansk policy, så man bör inte vänta sig särskilt stora förändringar med de nya presidentkandidaterna, även om "förändring" är ett av huvudtemata i presidentvalet.

I första kapitlet gör Ms Maddox fyra viktiga observationer:

Hon hävdar att folk "feel released from depending on its [USAs] protection against the Soviet giant and so now feel freer to criticize it". Detta var innan Georgien krisen men har nog fortfarande aktualitet.

Folk klagar genom att "take the best of the United States for granted while exaggerating the worst, and ignore the compexity forces on America by its size and its constitution".

"They blithely dismiss the implications of a world they say they would prefer, with America in retreat".

"fight off the influence of a supposed imperial power when the harder task is to persuade it to stay engaged".

Den sista punkten har nog folk i Europa anledning att ta på allvar. Jag hör allt oftare kommentarer i riktningen att Europa kommer att få agera mer självständigt. Hur detta kommer att gå beror till stor del på Ryssland och därför ser det inte speciellt lovande ut just nu.

Som oförsvarbart diskuterar Ms Maddox Irakkriget och Guantanamo Bay och dess tortyr. Jag håller med om det senare men inte nödvändigtvis det första.

Den kanske viktigast punkten i listan är att folk tar USA och dess välvillighet och nytta för Europa för givet enligt min mening. Sverige hade ju inte kunnat utvecklas som de gjort utan USA agerande och har definitivt klagat för mycket för vad de har utnyttjat. Vi vet vilka problem Östeuropa har och det kunde ha varit likadant i Sverige.

Inga kommentarer: