20080904

Vicepresident Dick Cheney på besök i Ukraina

Vicepresident Dick Cheney gör ett försök idag att stödja koalitionen mellan president Viktor Jusjtjenko och premiärminister Julia Tymosjenko. Tymosjenko misstänks luta åt Moskva på sistone för att hon varit emot att kritisera Ryssland för Georgienkrisen och ställer upp i presidentvalet mot Jusjtjenko 2009. Länkarna nedan beskriver situationen i mer detalj.

Det är dock klart att Ukrainas situation har problematiserats, precis som Turkiets, med en kyligare relation mellan Washington och Moskva på grund av bl.a. Georgienkrisen. Av 46m ukrainare är 8m etniska ryssar. De bor mest i den industrialiserade sydöstra delen av Ukraina och på Krim.

Det är dock viktigt att komma ihåg att Ukraina numera har EU som sin största handelspartner och att handeln med EU är dubbelt så stor som handeln med Ryssland. EUs import från Ukraina har dubblerats mellan 2003 och 2007. EUs handel med Ryssland är dock sju gånger större än dess handel med Ukraina. Det skall dock noteras att Polen och de Baltiska staterna alla har passerat Ryssland på parametern GDP/capita (CIA World Factbook).

Dick Cheney avslutar besöket i Kiev med att bevista Holomodor monumentet. 1932-33 blev det svält i Ukraina som anses antingen var skapad av Stalin för att stävja Ukrainsk nationalitet eller som resultatet av den ekonomiska politiken i Sovjet i allmänhet vid denna tid. Man beräknar antalet döda till mellan 2 och 4 miljoner människor.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7598913.stm

http://afp.google.com/article/ALeqM5jAO63jbVdGaKPDbpMiavlRfvVuKQ

http://www.ft.com/cms/s/0/e88c17ce-7aaf-11dd-adbe-000077b07658.html

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article4674624.ece

Uppdatering: Ukraine "must live withour fear" säger Cheney.

Inga kommentarer: