20080924

Polen seglar mellan Scylla och Charybdis

Radoslaw Sikorski, den Polske utrikesministern, säger att Polens situation belyser problemet med att sätta upp rätt attityd för att konfrontera problemet med Ryssland. De senaste 200 åren har Polen haft främmande makt på sitt territorium 80% av tiden. Man har inte varit fri länge och man tar inte friheten för givet. Sikorski säger att ryssarna hotar dem ungefär en gång i månaden med sina kärnvapen.

Detta skall jämföras med situationen i Sverige där vi har varit fria från invasioner i 200 år. Det är nog svårt att sätta sig in i Polackernas situation men med tanke på hur vi själva såg på invasionen i Georgien så förstår vi att Polackerna känner sig än mer hotade.

Sikorski menar dock att de ser Ryssland som en av de viktiga länderna likt Indien eller Kina och att man bör betona de som EU står för, dess värden, i interaktionen. Han lutar sig lite mot EU även om jag anar en viss realism när jag läser artikeln om honom på iht.com. Där står han ensam mot ryssarna. Han har dock varit bland de mer konfrontativa i diskussionerna efter Georgien kriget tillsammans med Sverige, Storbritannien och de Baltiska staterna. Detta trots energi beroende. Sikorski är också för att Ukraina och Georgien skall bli medlemmar i NATO och EU.

Detta betyder i princip att Polen, trots orosmolnen från Georgienkrisen, är kvar den Europeiska tolkningen av rådande geopolitik snarare än att de befinner sig i Robert Kagans "Return of History". Kanske är detta Sikorskis linje för att det ger honom en maximal förhandlingsbarhet med Kreml. Att fortsätta betrakta Ryssland som ett land som vill integrera sig med EU och som inte är fundamentalt annorlunda och våldsbenäget. Medvedev säger ju detta men agerar tyvärr annorlunda. Det ger honom också en behagligare relation med kollegan Frank-Walter Steinmeier i Tyskland.

Kagan hävdar ju att Putin är ute efter en "mur" runt sin gräns. Vad detta nu innebär i hans ögon? Man förstår då att Sikorski är intresserad av att Vitryssland och Ukraina blir EU medlemmar eftersom detta skulle förpassa Polen närmare EUs centrum. Frågan är hur mycket önsketänkande Sikorskis position är i artikeln för närvarande? Själv är jag inte lika optimistisk på kort sikt även om jag också ser positivt på att Ukraina skulle bli en EU medlem tillsammans med Georgien. Inte minst för Ukrainas och Georgiens folk eftersom de släpar efter ekonomiskt och de EU-anslutna forna Sovjetstaterna alla har en högre GDP/capita än Ryssland.

Polens ekonomi har därför presterat bättre resultat, $16300, än Rysslands, $14700, sedan 1989 och detta utan naturliga råvaror (CIA World Factbook). Tyvärr kan ju detta fenomen vara orsaken till Putins "mur" begrepp. Bushs "lasso" runt Rysslands gräns med demokratiska stater har ju blivit en vagel i ögat på Ryssland. Förhoppningsvis har omvärldens reaktion på Georgienkrisen förändrat Rysslands behov av en medeltida skyddsvall.

Inga kommentarer: