20080907

Risk för plötslig 0% tillväxt för Ryssland enligt Anders Åslund?

Rysslands inträde bland de så kallade "rogue states" den 8 augusti i år har lett till att dess ekonomiska möjligheter minskat betydligt.

Rolf Hansson skriver en artikel idag i Dagens Industri som tyvärr inte kan länkas men jag fann originalartikeln av Anders Åslund på The Peterson Institute.

Åslund listar 10 punkter med negativa och potentiella indikatorer för att Rysslands ekonomiska tillväxt kan komma att stoppas upp betydligt. Han föreslår plötslig nolltillväxt.

Enligt Leon Aron på The American Enterprise Institute och Anders Åslund är den 7% tillväxtökningen det enda Putin åstadkommit och hans popularitet vilar på denna parameter. Åslund påpekar att tillväxten hade börjat innan han tillträdde.

Med andra ord finns det risk för en destabilisering av landet i den närmaste framtiden. Det är fara värt att Putin känner till detta och kanske därför har skaffat sig en syndabock på presidentposten samtidigt som han försöker skapa nationalistiska sentiment med Georgienkriget för att i stället agera med "politisk äventyrslystnad".

Själv känner jag inte till hur allmän denna bedömning är men det är möjligt för en lekman att få uppfattningen att Putin inte är nöjd med sin position mellan Kina i Öst och Europa i Väst. För att inte nämna USA. Han kan inte imponera i någon riktning och verkar ej nöjd med att bara ordna till det med funktionen i landet. En psykologisk malignifiering är inte otänkbar?

Inga kommentarer: