20080914

Individualism v. kollektivism

Det har funnits en debatt om politiken skall styras med extrema ideologier eller om den skall bearbetas centristiskt. David Brooks, en kolumnist på The New York Times, diskuterar idag på iht.com hur han tycker Republikanerna i USA skall förflytta sig mot centrum och frångå Barry Goldwaters republikanism.

Robert Kagan talar också om hur amerikanismen formades under rörelsen västerut i USA i sin bok Dangerous Nation. Men hur individualistisk är denne individ, denne amerikan. Det var kanske inte pälsjägaren utan snarare entreprenören och samhällsbyggaren som avsågs? Här är individen vars frihet skall maximeras kopplad till sitt sociala nätverk. Frihet blir att kunna stimulera och entusiasmera sina medmänniskor. Inte ensam är stark.

Vilden på savannen var ju inte ensam utan förde ett liv i en mindre grupp. Detta räcker för att förklara de exempel som Brooks tar upp som stöd för sitt förslag, om man förmodar att vi evolutionsmässigt befinner oss här eftersom inte så mycket hänt genetiskt sedan dess på grund av den långsamma hastighet med vilken evolutionen skrider fram.

Frågan är vilken grundsamhällstruktur som vetenskapligt sett är den lämpligaste att bygga den mest framgångrika politiken på? Jag tror att det är i den mindre gruppen som människans potential kan extraheras mest effektivt. Väldigt få individer blir populära för massorna. Där verkar finns en servomekanism i Västvärlden och Japan just nu som nedvärderar ledaren för nationen som en ny slags Jantelag--tro inte att du är bättre än någon annan--av resultaten från sonderingarna att döma.

Brooks skriver:

"Recent Republican Party doctrine has emphasized the power of the individual, but underestimates the importance of connections, relationships, institutions and social filaments that organize personal choices and make individuals what they are."

Individen vi talar om är ju snarare ledaren för gruppen. I mitt tycke är denna person viktigare för funktionen än gruppen. Jag föredrar detta synsätt före ett synsätt där gruppfunktionen anses komma från kollektivet.

Jag tror det är viktigt att förflytta sig mot centrum med betydelsen av samhällsfunktionen och reglering men samtidigt inte att nedvärdera individens frihet, att kunna stimulera och leda gruppen.

Inga kommentarer: