20080930

Lite optimism kanske

En regnig och blåsig dag som denna kan det vara opportunt med lite optimism från Bronwen Maddoxs bok In Defense of America som visserligen slutar sin berättelse 2008 innan Georgienkrisen men med kommentarer om finanskrisen--den har ju hållit på ett tag.

Maddox skriver i det sista och sammanfattande kapitlet:

"The defense of America I have laid out is an argument for optimism. Relentless news reports of bombs, wars, and fear of recession make it easy to overlook how much has changed for the better in the past two decades, and how much of that is underpinned by American actions. The oddity of the attacks on America is that they portray us as living in the worst of times, and yet they are made at a time when much is going well--and America deserves considerable credit for that."

Det enklaste sättet att vara tacksam är att tänka på vad EUs informationssajt informerar om. De säger att tack vare EU så har det inte varit krig mellan medlemsstaterna på 60 år. Jag har tidigare påpekat att USA via NATO också faktiskt har varit av avgörande betydelse och att stora delar av Europa nu är en del av den fria Västvärlden på grund av Amerikas närvaro.

USAs stöd till Europa och Japan efter andra världskriget och de principer som användes måste betraktas som enastående. Inför den första debatten mellan de båda presidentkandidaterna i USA härom dagen sade diskussionsledaren Jim Lehrer att förutsättningen för ett starkt försvar och en progressiv utrikespolitik, vilket var huvudtemat för debatten, var ekonomin enligt President Dwight D Eisenhower. Detta var för att motivera att man började diskutera finanskrisen.

Detta förklarar i viss mån varför man betalar så dyrt för bankirernas tjänster på Wall street. Det kan tyckas vara girighet, och många tycker detta, men å andra sidan genererar aktiviteten vad som krävs för att just vara ledande. Själv tror jag att USA fortfarande är ledande, även om nya aktörer dyker upp på horisonten. Att USA är ledande är något som gör mig trygg.

Att Sverige på grund av sin finanskris i början på 1990talet därefter har manövrerat försiktigt gör mig också trygg. Vad som är en gåta för mig är dock varför förtroendet har försvunnit från marknaden och också för Västvärldens politiker. Jag är ganska övertygad om att vi i framtiden kommer att förstå detta bättre.

Inga kommentarer: