20080903

Hur skall Ryssland bemötas efter Georgien-krisen?

Leif Pagrotsky klagade i Riksdagen i måndags på Carl Bildt angående hans sätt att likna Putins Ryssland med det tidiga Naziväldet 1938 då Hitler gick in och annekterade land i Sudetenområdet i Tjeckoslovakien där det fanns etniska tyskar. Bildt är dock inte ensam internationellt med att ha gjort den jämförelsen och Medvedevs fem principer, om gärningar följer ord, betyder i princip en krigsförklaring som skulle motivera Bildts analogi.

En auktoritet, förutom The Economist, den första kvinnliga amerikanska utrikesministern och Barack Obama supportern Madeleine Albright stöder också Carl Bildt i hans expertbedömning av att man inte kan använda Kosovo-situationen som jämförelse med händelserna nyligen i Sydossetien. Ryssland har de senaste dagarna intensifierat sitt propagandakrig med att ensidigt hävda att det bara var Georgien som var aggresssivt och Medvedev hävdade igår på ryskt och Italiensk TV att president Saakasjvili var ett "politiskt kadaver" och att det i princip inte existerade en regering i Georgien. Igår kväll alltså. En upptrappning av krisen.

Albright, som var Secretary of State 1997-2001 under Bill Clinton, och som själv var med under Kosovoproblematiken, säger i en intervju i Spiegel Online International ordagrannt:

"SPIEGEL: Moscow compares the situation in Georgia with the recognition of Kosovo's independence by the US and some European countries this year. Is this a valid analogy?

ALBRIGHT: The comparison is completely mistaken. The Serbian President Slobodan Milosevic had ordered along with his henchmen the ethnic cleansing of Serbia and Kosovo. We worked through a variety of UN resolutions to end this situation, trying to figure out a way to cooperate with the Russians. The situation was simply very different. Plus, there is no comparison between what Milosevic was doing and what the Georgians were trying to do to hold their country together."

Albright är fortfarande stolt över att hon var med och ökade NATOs område i Europa som hade delats artificiellt efter Andra Världskriget. Hennes sista ord i intervjun är att om Putin (hon tror att Putin, inte Medvedev de facto är ledaren för Ryssland) inte ändrar sitt beteende så får man vidtaga åtegärder för att isolera Ryssland internationellt. Madeleine Albright är numera en Professor på Georgetown University i Washington.

Jag refererade en artikel i TIME Magazine där Madeleine Albright gjorde en bedömning av Putin och Ryssland i maj månad. Putin och Medvedev har förvånat henne också.

Inga kommentarer: