20080506

Putin ur Madeleine Albrights ögon

TIME Magazine presenterar varje år världens ledande 100 personligheter. Madeleine Albright, USAs första kvinnliga Utrikesminister med acklamation under Clintons administration, presenterar Vladimir Putin, som har en prominent placering i listan.

Hon skriver bl.a.:

"Rysslands ledare, har med järnvilja, återupprättat sitt land som en stormakt--och samtidigt ett irritationsmoment för Västvärldens demokratier."

Hon beskrev honom som "skicklig, med gott självförtroende, hårt arbetande, patriotisk och lismande". Hon tillägger att han med tiden fått större självförtroende och blivit mindre lismande, åtminstone mot Västerlänningar.

Hon säger att hans vision av Ryssland är den av en gammal god stormakt i Europeisk mening. Sådana stater har en sfär som de influerar och underordnar mindre stater. Hemma firar de sina traditioner samt prisar kollektiv ära--inte individuell frihet.

Albright ger en bild av hans personlighet som menar att det för honom är möjligt att älska idén av en nation utan att värna om dess medborgare.

Hon avslutar med att notera att den relativt unge Putin, han är 55 år gammal, har bränt sina broar med många demokratier i Väst och kommer att förbli ett irritationsmoment till NATO och en källa till splittring i Europa. Han representerar också en god anledning till att bli mindre beroende av fossila bränslen i framtiden.

Det verkar som denna framtidsprojektion leder till ett Ryssland som kommer att skapa problem men att de problemen inte kommer att vara av avgörande betydelse för oss i Väst samtidigt som det ser oroande ut för Rysslands befolkning på lång sikt även om hans popularitet just nu är hög.

Inga kommentarer: