20080527

Vem bestämmer EUs utrikespolitik?

För någon månad sedan skrev The International Herald Tribune att Andrea Merkel regerade i Europa baserat på en poll som visade att hon var populärast som regeringschef bland EU länder--sett från andra länder.

The Financial Times skriver idag att Tysklands regering, som ju är bildad från en icke-majoritetsposition för CDU, Merkels parti, där till exempel utrikesministern Frank-Walter Steinmeier är från SPD, kan bli blockerad fram till nästa val hösten 2009.

Angela Merkel och Frank-Walter Steinmeier har tydligen olika synpunkter på hur Tyskland skall förhålla sig mot Kina och Ryssland, något som visade sig tydligt vid Dalai Lamas besök nyligen. Steinmeier ville inte träffa Dalai Lama för att detta skulle eftersätta hans ansträngningar att normalisera Tysklands relation med Kina, viktig för handeln, som Merkel hade 'ställt till med' efter att ha mött med Dalai Lama tidigare.

Enligt Robert Kagan är ju Västvärldens relation med de auktoritära staterna Kina och Ryssland en kärnfråga för de fria demokratierna under den närmaste framtiden.

Det kan därför tyckas som om EUs möjlighet att bilda policy för utrikespolitiken har vunnit en seger mot de enskilda staterna influens i samma frågor eftersom ett möte med EUs utrikesministrar igår bestämde att diskutera fram ett partnerskap med Ryssland.

Frågan är då vilken politik gentemot Ryssland man kommer att få se i EU. Blir det Steinmeiers socialdemokrati eller Merkels Kristen Demokratisk Union? Blir det en ny Europeisk Ostpolitik eller en mer konfrontationell Amerikansk politik?

Vad som kanske är intressant i sammanhanget är att Medvedev hann med ett besök i Kina innan EUs utrikesministermöte om partnerskap med Ryssland. En diplomatisk signal att man intresserar sig mer för den auktoritära partnern i Shanghai Cooperation Organisation?

EU står kanske som ensam förhandlare med Ryssland inför en ny strategisk motpartner till NATO?

Inga kommentarer: