20080508

Vad är NATOs uppdrag?

I ett föredrag "Finding a way ahead" den 7 april 2008 på The Heritage Foundation av Dr. Liam Fox Shadow Defence Secretary and MP, en kollega till Torypartiets ledare David Cameron, diskuterar han NATOs nuvarande problem och hur man bör lösa dessa. Hans åsikt är ju kanske speciellt intressant nu när Labourregeringens tid verkar vara ute.

Fox ställer frågan vad NATOs uppdrag bör vara. Problemet är att det verkar som om majoriteter tycker olika i USA och i Europa. USA vill att NATO skall verka på olika platser i världen för att säkerställa sin säkerhet och Europa tänker mer lokalt på området runt sig själva.

Jag har tidigare ställt frågan om varför säkerhetsbegreppet inte är mer enhetligt mellan de Atlantiska makterna. Världshandeln skall ju upprätthållas och detta borde ju vara lika intressant för båda parterna. Jag har också diskuterat svårigheterna med ett Europeiskt ledarskap. Det verkar vara få som tror att en naturlig ledare skall materialisera sig från den Europeiska trion. Min mening är därför att USAs ledarskap är och förblir "indispensable".

Detta till trots är EU på väg bort ifrån denna truism med Lissabonfördraget som banar väg till konkurrens på det militära strategiska planet enligt Fox. Han poängterar att det vore mycket olyckligt om USA, Canada och EU inte komplementerade varandra snarare än att de dubblerar sina insatser.

Fox tar också upp problemet med att vissa länder bär den tyngsta bördan för allas säkerhet som ett ohållbart fenomen. Men åter igen, är det ens möjligt att försöka nå ett strategiskt kommando i ett post-Lissabonfördrag-EU? Handen på hjärtat, om detta inte sker, vart är Europa på väg i så fall? Då kanske England, som inte ens är med i EMU, och Irland går ur EU och Tyskland och Frankrike konfronterar Ryssland på kontinenten. Var är Sverige i så fall?

NATOs upplösning kan vara närmare än folk tror. Europa är ju center-höger/socialister c:a 50/50 och socialisterna drar i EU-riktningen. Så här argumenterar Fox, som alltså är en konservativ politiker:

"NATO's future depends on the support of its members. It must be very clear on both sides of the Atlantic that NATO must maintain its primacy in European defense and must have the right of first refusal over the European Security and Defense Policy for all military operations involving European countries."

Faller detta verkligen Amerikanarna på läppen?

Inga kommentarer: