Dmitrij Medvedev tar över presidentskapet i Ryssland idag. Läste tre artiklar i Sydsvenskan, International Herald Tribune och Le Figaro för att utröna om något nytt väsentligt meddelades.
Fann också en svensk bloggare som är specialist på Ryssland och Öststaterna på SvD.se. Vilhelm Konnader har gjort en studie av Rysslands "suveräna demokrati" på 100 sidor svenska där han drar slutsatsen att den är i förfall. Konnander säger bl.a. att ju mer formell kontroll staten har ju mindre reell kontroll har den. Synbarligen en paradox som har lurat Putin.
Stefan Hedlund, professor i Uppsala på Öststatsforskning, begråter demokratins förfall i Ryssland i sin artikel "Ödesdag i Ryssland". Hedlund poängterar att det är ju inte Putins förtjänst att råoljepriset gått upp från $20-30 fatet till över $120, något som naturligtvis har gett Putins "suveräna" demokratiidé ett visst momentum. SVTs program Korrespondenterna meddelade att allt över $27 per fat är vinst och hamnar i statskassan.
Hedlund tror att det kommer att bli en maktkamp mellan Medvedev och Putin där det bara finns en vinnare--på klassiskt ryskt maner. Det är inte den uppfattningen man får i de två andra artiklarna.
Här verkar Putin och Medvedev närmast framstå som ett oskiljbart radarpar och maktkampen snarare finnas i kulisserna mellan liberaler och "siloviker" (säkerhets och underrättelsefolket).
Ryssland är nu i vad Konnander kallar en moderniseringsfas efter att "stabilitet" har skapats. Medvedev sade i sitt installationstal att hans främsta uppgift kommer att bli att "utveckla samhällelig och ekonomisk frihet". Han sade också att han skulle försöka få bukt med korruptionen, något som Putin misslyckats med.
Tråkigt är att man på fredag kommer att fira med en klassisk parad på Röda torget. Han har ju dessutom irriterat Bush genom att invitera Aleksandr Lukashenko of Belarus, Hugo Chávez of Venezuela, Islam Karimov från Uzbekistan, Mahmoud Ahmadi-nejad från Iran. Man säger därmed att man tror på en god ekonomisk och civilrättslig utveckling på principer som Väst inte skulle kunna acceptera eller ens tro på.
De problem som Medvedev anses stå inför är en inflation på 13%, nedsliten infrastruktur och korruption. Levnadskostnaderna har ökat mycket. Korruptionen gör att det blir väldigt dyrt att investera i infrastruktur när 50% av kapitalet kan gå i så kallade "kick-backs".
Putin har ju blivit partiledare för Enade Ryssland, Dumans största parti med 315 av 450 delegater. Han lär skall ha nästan obegränsad makt i detta parti. En del hävdar att han kommer att styra landet härifrån hädanefter med en marionett som president i Kreml. Det framgår inte varför detta skulle vara en bättre lösning än att sitta kvar i Kreml men konstitutionen hindrar bara mer än två perioder president i följd...
20080507
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar