20080512

Verkligheten knackar på dörren?

Läste boken The Return of History and the End of Dreams av Robert Kagan idag. Delar av boken har presenterats av Dick Erixon och mig själv tidigare i form av artiklar och annan information.

Boken är förmodligen en primer för presidentvalet i höst då Robert Kagan arbetar för John McCains kandidatur. Den kan rekommenderas för den som vill få en uppfattning om hur USAs policy för utrikespolitiken kan tänkas se ut de närmaste fyra åren.

Det principiella meddelandet i boken är att världen delats in i en del som innefattar det demokratiska nationerna och en auktoritär del där Kina och Ryssland är huvudaktörerna. Kagan undrar om vi är redo att möta den utmaning som detta innebär.

En principiellt viktig sak som jag inte redan har diskuterat är att det viktigaste kriteriet för i vilken av grupperna man hamnar är vilken typ av regeringsform som landet har. Regeringsformen är viktigare än till vilken "civilisation" landet hör eller vilken geografisk lokalisation landet har enligt Kagan.

Kagan kallar EU för ett "geopolitiskt mirakel" som han inte heller tror skulle ha kunna bildats utan USAs inflytande. Han diskuterar också det mycket viktiga att det är USAs flotta som är huvudaktören i att hålla handelsvägarna uppe på de sju haven.

Inga kommentarer: