20080520

Indien och USA

En av anledningarna till varför Bush-administrationen spår en gynnsam utveckling i Mellan Östern är kanske med tanke på den positiva utvecklingen i Indien som säkert kommer att smitta av sig.

Indien är stort. 1000m människor. Intressant är att man talar väldigt många språk. Det finns 21 stycken officiella språk. Engelska talas av historiska skäl av c:a 3% av befolkningen. Kommer Indien att bli ett dubbelt så stort EU om några tiotal år?

Eftersom Indien är en demokrati har Bush administrationen försökt skapa ett partnerskap som skulle kunna balansera Kina i framtiden. Där förekommer numera en massa militärt samarbete.

Ett problem är att Indien arbetar med Iran och USA med Pakistan, varandras kärnvapen fiender. Kina hjälpte Pakistan med sina kärnvapen.

En av anledningarna till partnerskapet är att Indien består av c:a 130m muslimer och därför är mycket motiverade av verka mot terrorism som de har haft en hel del problem med själva. Nu senast dog tyvärr 63 personer i ett bombattentat i Jaipur den 13 maj. 200 skadades.

En annan anledning är att det finns en framgångsrik Indisk diaspora i USA. 1.8m Indier och Indier-amerikaner varav 200000 är millionärer. Detta betyder att 10% av USAs millionärer är Indier!

Vidare kommer Indiens ekonomi att växa med sina 6% per år de närmaste 50 åren och passera de av Kina, Brasilien och Ryssland enligt Goldman Sachs, en amerikansk investment bank (data från 2004).

Källor: American Enterprise Institute

Democracy to Democracy, May 2008 av David Frum
Will India be a better strategic partner than China?, April 2007, Dan Blumenthal
What India wants, March 2007, Christopher Griffin
A global partnership between the US and India, September 2005, Thomas Donnelly, Melissa Wisner
India and America, Estranged no more, April 2004, Gautam Adhikari

Inga kommentarer: