20080927

McCain vinner den första TV debatten på poäng

Såg TV debatten mellan John McCain och Barack Obama på TV i morse. Den var ganska jämn och ingen av talarna lyckades få in någon knock-out.

Vad som var slående var att både McCain och Obama var till synes mer hökar än Bushadministrationen på Afghanistan och Irak. Även på Iran.

En viktig skillnad, fundamental sådan, var att Obama till skillnad från McCain inte verkar ha en känsla för att folk dör i ett krig och att detta måste framkomma när man diskuterar problemet framför det amerikanska folket. Han talar mer inför världen i övrigt.

Faktum kvarstår att 4000 amerikaner har omkommit och 30000 har skadats i Irak. McCain förmedlar empati inför deras familjer samt en beslutsamhet för att det är meningsfullt att kriga för de amerikanska idealen och värderingarna. Detta är presidentiellt i USA.

Vinner Obama kan detta betyda en stor förändring av USAs relation till resten av världen. Kagans Dangerous Nation kan komma att försvinna och detta skulle kunna betyda att vi får se fler Saddam Husseins globalt framledes. Kanske med kärnvapen.

Varken McCain eller Obama tog upp att fler Irakier har omkommit, främst som ett resultat av strider mellan rivaliserande Sunniter och Shiiter. De är naturligtvis medvetna om dessa förluster men anser inte att de hör till en presidentvalskampanj i USA.

Inga kommentarer: