Charlie Szrom på the American Enterprise Institute skriver informativt i Weekly Standard om läget i Georgien som blir allt allvarligare. Skrev tidigare om Georgien i bloggen. Se referens till artikel av Anne Applebaum, också på AEI, i detta inlägg.
90% av Abkhazierna har nu Ryska pass och en Rysk general, Alexander Zelin, talade igår om att upprätta permanenta baser i Abkhazien, som om Abkhazien tillhörde Ryssland.
En viktig anledning för Ryssarna att skapa konflikt är att en pipe-line med trans-Kaspisk olja från Baku passerar Georgien, dock inte genom Abkhazien. Denna olja konkurrerar med Rysk produktion annorstädes.
Szrom nämner Bildt et al.s besök i Georgien häromdagen då man försökte få en uppfattning om läget.
Georgiens militära situation är inte stark nog att eliminera den Rysk-Abkhaziska närvaron i Abkhazien utan ett status quo uppstår där diplomatiska ansträngningar blir viktiga för att förhindra att konflikten eskalerar och att den skulle komma att involvera Georgiens övriga domäner.
Det kan ju vara dylika händelser som får ÖB Håkan Syrén att omvärdera Sveriges försvarsposition. Svergie-Finland och de Baltiska staterna kan ju liknas vid Georgien utan att alltför mycket fantasi tas i anspråk. En pipe-line kommer ju snart i Östersjön som skall bevakas av Rysk militär. Frågan är vad Ryssland gör i Baltikum om Sverige och Finland vill bli NATO länder?
Sverige som andra EU länder bantar sina militära försvar. NATO talar om "the capabilitis gap". Ytterligare friktioner. Själv tror jag på medlemskap i NATO och på att bygga upp våra insatsstyrkor.
Krisen i Georgien är viktig också ur aspekten vad är det värt att offra livet för NATO eller Coalitions-of-the-willing i Irak. Georgien har 2000 soldater i Irak. Szrom menar att detta måste löna sig. Vad jag förstår är detta en mycket viktig poäng. En större mängd olja kommer nu från Ryssland till Europa än från Mellan Östern. Vad kommer detta att innebära för stöd till Georgien? Vad kommer det att innebära för Sveriges säkerhet?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Utmärkt analys!
Skicka en kommentar