20080617

Another Spirit of the Age

Globaliseringen är väl en dylik. Läste Johan Norbergs bok In Defense of Global Capitalism från 2003 igår. Optimistisk. Progressiv och härlig.

Tar det annars lite lungt på någon slags halvsemester.

Följer FRA-upproret. Måste säga att jag är för privacitet och integritet men tror inte lagen i fråga påverkar densamma nämnvärt.

Sen har jag funderat lite på Irlands nej i Lissabonfördragsfrågan. En utveckling av unionen i politisk riktning borde ligga i tiden--även om den är synnerligen krånglig. Den är speciellt viktig för mindre länder som Sverige och det är väl därför man ser ett slags indirekt självständighetsförklaring för närvarande från de stora. Total politisk irrelevans kan annars bli resultatet i en analkande multipolärare värld enligt Robert Kagan som har en känsla av att EU-länderna vill gå i ide.

Kanske vill Väst/höger-EU, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Polen och Italien närma sig USA utan Unionens belastning. För närvarande är relationerna goda mellan dessa länder och USA. Frankrike har ju dock nyligen visat intresse för att utvidga EUs militära makt samtidigt som man verkar skära ner i sitt eget försvar.

Inga kommentarer: