Precis som om jag inte gjort detta tidigare så skall jag ta mig friheten att spekulera lite. Ju mindre man kan ju lättare är det att just spekulera. I den lärobok i Politisk Vetenskap som jag konsulterade gör man inga kopplingar mellan Socialpsykologi och politisk vetenskap vilket förvånade mig.
"Natural rights" och "Natural Law" är ju rätt venerabla begrepp nuförtiden men det är ju ändå nu i den molekylära genitikens tidevarv som dessa fenomen kanske blivit förklarade.
Religös spiritualitet, moral som den Gyllen Regeln tycks vara genetiskt betingade. Man får förmoda att även vårt sätt att agera politiskt, som våra personligheter, också har en tung genetisk komponent. Att vara god har visat sig var bra för individen själv via belöningssystem i hjärnan.
Har vi alltså kommit ända fram? Nu gäller det bara att förstå hur vi människor tänker i olika situationer för att en modell för politiskt beteende skall läggas fram--en gång för alla. Där kommer naturligtvis alltid att finnas en del miljöeffekter men dessa kommer att blir färre och färre med tiden.
I det Amerikanska presidentvalet skall man nu slåss om mittenväljarna. Kanske är det därför som det blir så jämna val. Den genomsnittlige politiske väljaren, och vederbörandes intresse, finns på mitten precis som om där fanns en klockformad kurva för denna politiska normalfördelning.
Globaliseringen och EU representerar ju en typ av likformning runt liberala värderingar som kanske är just en anpassning till vad de flesta kan acceptera? Naturligtvis måste där finnas möjligheter till variationer på detta tema som religionsfrihet och nationella kulturella inslag.
En intressant fråga, eftersom man håller på med det, är om det redan går att globalisera? Dess motståndare säger förmodligen att det finns för stora kulturella skillnader för att den skall tolereras. Finns det dock något alternativ som lyfter så många ur fattigdomen?
Kina är ju därför ett intressant exempel. Världens största land med bara ett politiskt parti. Här om någonstans har man ju en normalfördelningskurva på samhälleligt beteende. Träffar de rätt så ligger partipolitiken optimalt centrerat på den mänskliga normalfördelningen. Man tillfredställer befolkningen vad avser levnadsstandarden.
Det är väl dock kanske så att människan inte fungerar i en grupp på 1300m människor. Som Dr. Rice säger så måste individen ges rättigheter när dess talang utnyttjas av staten i den ekonomiska funktionen för att det skall fungera i längden.
Sverige lär betala en professur i mänskliga rättigheter i Kina. Kineserna är nog dock själva ganska intresserade om inte annat ur stabilitetshänseendet. Man har säkert också ambitionen att passera USA i vetenskap något som kan tänkas vara förenat med mänskliga rättigheter. Tankens flykt. Frågan är var trivs vetenskapsmännen och kvinnorna?
Rätt om kongressen.
1 dag sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar