20080601

Smittar ofriheten i Ryssland oss i Sverige?

Som den politiske lantis jag är skaffade jag mig en lärobok i politisk vetenskap. Den heter Understanding the Political World och är skriven av James N. Danziger 2007.

En tabell i boken påminde mig om organisationen Freedom House. Tyskland, Sverige och USA klassificeras som Liberala demokratier som är fria med avseende på "Political Rights" och "Civil Liberties". På en skala av 1 till 7 får dessa stater PR1, CL1.

Ryssland får PR6, CL5. Kina är ett steg värre det vill säga PR7, CL6. Båda dessa stater anses vara ofria icke-demokratier. Data är från c:a 2006.

Vi bor ju nära Ryssland och jag undrar om vi kan bli smittade eller om dessa tillstånd förblir lokala. Arnold Toynbee sade att så länge en civilisation växer in i barbarernas område är den framgångsrik. Avstannar växten så vinner barbarerna så småningom.

Med förlov sagt tycker jag faktiskt att PR6, CL5 och värre är en slags barbari. Expanderar EU och/eller NATO fortfarande?

Var är fronten idag? Vad händer om kapital i Ryssland finner sin väg in i Sverige? Som till exempel som avlöning av Sverige-Ryssar via socialbidrag? Idén är väl helt vild men kanske kommer sådana lösningar att existera?

Enligt Freedom House är situationen i Ryssland mycket olik den i Sverige. Tydligen tror man inte att Ryssarna själva kommer gåendes eftersom man bantar extensivt i försvaret. Kanske är det för att skydda sig ekonomiskt som man minskar sina utgifter?

Avslutar med ett citat ur Robert Kagans bok The Return of History and the End of Dreams:

"The World's democracies need to begin thinking about how they can protect their interests and defend their prinicples in a world in which these are once again powerfully challenged. This will include establishing new means of gauging and granting international legitimacy to actions."

Med tanke på hur impopulärt Irakkriget blev kanske det dock inte finns något intresse för internationell aktivitet, åtminstone i Europa. Men då får man som Michael Walzer på bigthink.com påpekade sitta och titta på de genocidförhållanden som utvecklar sig, som t.ex i Sudan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det där var rätt hjälplöst.

Vad vill du säga?