20080622

Politisk Integration i EU--kommer det att fungera?

Lagom till Irlands nej till Lissabonfördraget passerar jag en debattssida som diskuterar integrationen av EU i min lärobok i Politisk Vetenskap, Understanding the Political World 2007 av James N. Danziger sidan 372.

Det nedanstående är alltså ur ett Amerikanskt perspektiv. Frågan är: går det att förbättra integrationen med dessa svårigheter? Går det finns stor potential. Amerikanarna undrar detta för det har strategisk betydelse. EU har redan en större GDP än USA, $14.3bdr mot $13.8bdr, och är nästan dubbelt så stor befolkningsmässigt, 491m mot 304m. Den genomsnittliga sociala utvecklingen är ju lite bättre i EU och detta oroar säkert vissa.

Under "starka tendenser i EU som underminerar integrationen" läser jag:

1. Det är extremt svårt att nå nödvändiga voteringskonsensus på många frågor.

2. Där finns kontinuerligt konflikter mellan medlemsländerna över den gemensamma ekonomiska policyn. Vissa länder som Sverige har t.ex. ens ej anammat Euron.

3. EU har inte en sammanhållande militärisk policy eller strategisk utblick eller stående militärorganisation.

4. De mäktigaste länderna i EU som Tyskland, Storbritannien och Frankrike förväntar sig att mindre länder skall vara följsamma men detta sker ofta inte.

5. De mindre bemedlade länderna förväntar sig ekonomisk hjälp, något som är en stor belastning på de rikare ländernas ekonomier.

6. Att behöva fungera på 21 språk och 27 olika kulturer är en stor belastning.

7. Problem med att få alla länder med på en gemensam konstitution är ett svaghetstecken.

Om Lissabonfördraget ej kommer att ratificieras så kommer det ej att finnas en President och en "Utrikesminister". Huvuduppdraget för dessa individer kunde vara att minska ovanstående problem genom att lägga fram visioner för EUs framtid. Den officiella reaktionen på Irlands nej var "vänta och se". Vi möts igen i oktober.

Till dess. Vad tror Ni? Cecilia Malmström, PhD, vår EU-minister, är nöjd att fler (70%) anser EU-medlemskap som självklart i denna artikel men hur blir Sverige t.ex. medlem i EMU? De frågor som Malmström tar upp i artikeln är kanske inte de som liknar USAs brandtal till Unionen. Vad vill EU i världen? Vi behöver förmodligen en President och en Utrikesminister för en Europeisk röst. Det är då folk kan börja kalla sig Européer på riktigt. En Europé från regionen Sverige.

Inga kommentarer: