20080619

Ett dilemma i USAs presidentval

Pew Research Center rapporterar den 16 juni 2008 att fler tror att USA är mindre respekterat i världen än förr. Jämfört med tidigare tror amerikanarna att USA är... Mer respekterat (21%), Mindre respekterat (67%) Samma som förut (8%), eller Vet inte (4%). Där är små skillnader mellan åren från 2004 när frågan började ställas men de verkar insignifikanta.

Också enligt Pew så är Obama mer populär än McCain runt om i världen. Man pollade nyligen 24 länder. Det ligger nära till hands att om amerikanarna skulle vilja förbättra sitt anseende globalt så skulle de rösta på Obama snarare än på McCain.

En artikel i Wall Street Journal menar dock att McCain skulle ta Irak "with a landslide". Han är betydligt mer populär där. En dominerande orsak till USAs fallande respekt i världen har varit Irakkriget och dess efterföljder. Hur det går i Irak är därför mycket viktigt för anseendet.

Amerikanarna står därför som mellan Scylla och Carybdis när de tvingas välja mellan Obama och McCain. Skall de tänka kortsiktigt och välja Obama eller långsiktigt med McCain?

Inga kommentarer: