20080627

Som att valla katter?

Någon sade i förra veckan i bloggosfären att Sveriges riksdagsledamöter var en samling får. I så fall är tydligen beslutsfattande i EU som att valla katter.

Som en variation på Robert Kagans för den genomsnittlige svenskens kanske något abrasiva stil vill jag introducera Richard L. Morningstar. Han var Ambassadör till EU från USA i Clintonadministrationen 1999-2001. Nu är han Senior Director på Stonebridge International en global strategi firma.

Morningstar skriver i en artikel i Financial Times, Put a Face to the EU, att Européerna måste gå tillbaka till det basala och förklara för medborgarna vad EU är, vilka det är som har ansvaret och varför Lissabonfördraget ligger i allas intresse.

Han säger att om det är oklart för Européerna vad EU är så bör man förstå hur lite Amerikanarna vet om saken. Det behövs ett ansikte på EU. EU är för närvarande lite av en "mindless bureaucracy".

Det han säger är dock lite som Catch 22. Vi behöver ett ansikte på EU för att göra det förståeligt men vi behöver göra det förståeligt genom att rösta igenom Lissabonfördraget (vilket ger ett ansikte).

Han säger också:

"From an American standpoint the treaty should enhance US-European co-operation in areas of vital common interest."

Som det är nu är det enklare för USA att kontakta och arbeta med de enskilda medlemsstaterna. Morningstar är alltså positiv till Lissabonfördraget. Det är därmed kanske möjligt att försiktigt dra slutsatsen att Amerikanska strateger, republikaner som demokrater är för Lissabonfördraget.

Inga kommentarer: