20080609

Spansk-Amerikanska kriget 1898 vs. Irakkriget 2003

Som de flesta vet är president Bush inte överdrivet populär nuförtiden men man behöver bara gå tillbaka till 2001 efter 9/11 katastrofen för att situationen skulle vara helt annorlunda.

Väldigt många var för Irakkriget men många av dessa är numera emot. Detta är inte snyggt.

Varför inleder USA ett krig? Robert Kagan, författaren till The Return of History and the End of Dreams, 2007, som jag refererat tidigare, har även skrivit Dangerous Nation, 2006.

Dangerous Nation kan ses som en bakgrund till den förra titeln därför att den beskriver utvecklingen av amerikanskheten i utrikespolitiken från kolonitiden till 1898, dvs det Spansk-Amerikanska kriget--kanske det mest populära kriget i Amerikas historia, som till och med kallats ett humanitärt krig.

Men precis som för Irakkriget så var själva kriget snabbt och elegant men funktionen nationsbyggnad ej lika framgångsrik. Skulle man ha förutsett detta 2003? Många historiker anser detta idag. En artikel i Washington Post.com diskuterar de försök George W. Bush har gjort för att beskriva sitt möjliga eftermäle. När det kan skrivas är vi alla döda menar Bush.

Själv är jag övertygad om att det finns en förklaring på varför man trodde att man var i ett bättre läge 2003 än 1898--annars hade man inte startat kriget. Det var väl bara det att man underskattade den krutdurk som Saddam Husseins tyranni satt på.

Dangerous Nation beskiver den diplomatiska utvecklingen som om Självständighets-deklarationen ger uttryck för en kontinuerlig revolution från 1776. Kagan kallar t.ex det Amerikanska Inbördeskriget för "The Second Revolution". Den som satte USA tillbaka på sin ursprungliga väg mot ett progressivare samhälle--unikt i världen.

På detta sätt kan man hävda att vad som sker nuförtiden i Mellan Östern är en batalj mellan Irans och USAs revolutioner. Förhoppningsvis blir inte Iran ett nytt Filippinerna.

En av slutsatserna i Dangerous Nation är att USA ser en gynnsam utveckling för mänskligheten som progressiv. Som en kontinuerlig framgångsaga medan t.ex Europa är mer "sustainable". För att inte tala om den radikala Islam, som man då har försökt förbättra med Irakkriget.

Inga kommentarer: