Om EU skall bli en pol i en multipolär värld krävs ytterligare politisk ekonomisk integrering. Det behövs ett mer enhetligt ledarskap för att en strategi för världen skall kunna skapas. Lissabonfördraget behövs men kanske ännu viktigare är att EU konsolideras efter de senaste utvidgningarna.
Personligen tror jag det är viktigt för ett land som Sverige att lyssna på vad Tyskland och Frankrike säger t.ex. i frågan om Turkiets medlemskap där dessa länders befolkningar är emot. Enligt en EUbarometer så är 69% av Tyskarna, 54% av Fransmännen och 81% av Österrikarna emot.
Tayyip Erdogan, Turkiets Premiär Minister, hade nyligen inför en publik av 16000 personer med turkiskt ursprung i Tyskland dissat Tyskarna med att säga att det inte skulle integrera sig i samhället. Man förstår de 69%.
Nicolas Sarkozy är ju publikt emot Turkiets medlemskap, framförallt nu när Lissabonfördraget är i farozonen, vilket rimmar väl med Tysklands och Frankrikes tvekan inför Ukrainas och Georgiens NATO anslutning. Jag förmodar att det är med lokal realism som man går emot USAs önskan till vidare utvidgning. Skall det gå att leda EU, är kanske EUs nuvarande storlek realistisk.
Kulturellt och socialt stämmer ju inte Turkiets 72m innevånare, alla sunnimuslimer, med ett EU där man kämpar med integration av de muslimer som redan finns. Man får ju också räkna med att muslimer fortsätter att invandra till EU som vanligt och att detta förmodligen är tillräckligt för att fylla en teoretisk integrations kvot. Turkiets befolkning och alla muslimska invandrare skulle i ett slag skapa c:a 15% muslimer i EU. Det kan vara klokt att lyssna på Sarkozy som ju representerar det EU-land som har flest muslimska invandrare (5-10%).
Källor:
DN.se
SvD.se
nytimes.com
economist.com
Rätt om kongressen.
1 dag sedan
2 kommentarer:
är bara lite nyfiken på ditt konstaterande av 62 miljoner människors oförmåga att leva i EU som "vanliga människor"..?
Turkiets muslimer tillhör de mest sekulariserade delen muslimer. Turkarna är mer traditionellt bundna till sin kultur än till islam.
Erik Hammarström:
Jag är medveten om att Turkiet är sekulariserat jämförelsevis med andra muslimska länder och det är väl en av anledningarna till att landet är på förslag till EU-medlem. Jag använde inte orden "vanliga människor" som du antyder men det är nog inte så konstigt som det verkar. EU har ju svårt nog att få 27 kulturer och 21 språk att fungera. Turkiet, menar jag, är så olikt att belastningen skulle bli för stor. Då menar jag att politiskt integrera EU. Integrationen av de muslimer med turkiskt och arabiskt ursprung är ju inte en succéhistoria i EU precis som det är just nu. Invandring behövs i Europa men inte snabbare än systemet tillåter. Ser man bara EU som en säkerhetspakt är situationen kanske annorlunda men där finns ju redan NATO som Turkiet är medlem i.
En del säger att Turkiet skulle kunna bli en "brygga" mellan Europa och Arabländerna via sin sekulära islamska stat, ett slags mellanting mellan öst och väst. Själv tror jag att det vore bättre om Turkiet försökt agera ledare för staterna i Mellan Östern för att få igång dessa bättre. Om Turkiet engagerade sig i Irak till exempel skulle mycket vara vunnet.
Ytterligar argument finner du på
http://janthurinstankar.blogspot.com/2008/07/eventuellt-medlemskap-fr-turkiet-i-eu.html
Skicka en kommentar