20080612

Pessimism på vänsterkanten i Tyskland

Jag har läst den Tyska nättidskriften Spiegel ONLINE International ett tag nu och den verkar vara distinkt anti-Amerikansk och allmänt något åt vänster.

Idag finns en stooor artikel, The Decline of an American Export: Western Democracy Loses Ground to Autocrats, där man verkar vilja begrava demokratin. Man refererar bl.a. till en tidigare artikel där författaren anser att tyskarna inte är speciellt nöjda med demokratins funktion i Tyskland. Som jag diskuterat tidigare är det de gamla Östtyskarna som drar ner medan utvecklingen är positiv i det gamla Västtyskland.

Tack och lov är CDUs Angela Merkel frisk. Hon växte ju upp i Östtyskland. Artikeln i fråga andas en dyster pessimism och är ju också en attack på statssbyggnaden i Tyskland efter andra världskriget eftersom man har mage att påstå att demokratin som skapats i Tyskland skulle vara dålig.

Detta missnöje med det status Europa har för närvarande kanske, som jag diskuterat tidigare, har med den föga framgångsinspirerade "sustainability" debatten. Den globala uppvärmningen tornar upp sig som ett oöverstigligt hinder. Ta skydd! Bistra tider väntar!

Italiens Berlusconi sade en gång att han fruktade att Europa skulle bli "en enda stor socialistisk smet". Han tänkte säkert på samma Östeuropeiska tungsinne som andas i artikeln ovan. När inte de €1000mdr som Västtyskland satsat på Östtysklands utveckling tycks ha hjälpt till hundra procent kan man ju ana vad som sker i de övriga post-sovjetiska staterna.

Demokratin i sig själv kan ju inte ha hjälpt så mycket att den framstått som ett undermedel. Dock förväntar man ju sig att dessa stater skall ha tålamod nog att invänta de uppenbara förbättringar som leder till en liknande utveckling som i Väst. Men vad händer då när dessa vänsterkrafter sjunger en sådan negativ sång om Västs möjligheter? Detta är inte ett Europeiskt ledarskap.

Då lyssnar jag hellre på Robert Kagans Amerikanska progressivitet. Kagan talar om "The Spirit of the Age". Ryssarna på slutet av artonhundratalet hade inte denna och den ideologiska debatten idag, som artikeln ovan verkar antyda, är väl om Demokratin eller Autokratin är just "The Spirit of the Age". Själv tror jag att svaret är det samma idag. Det är Ryssland som är underutvecklat, inte Väst.

Inga kommentarer: