20081102

Göteborg och USA

Man vill ha en förändring i USA, kanske för hela världen, enligt dagens ledare i Götebors-Posten. Man hoppas att USA skall kunna bygga på sin internationella respekt.

Göteborg brukade vara den stad i Sverige som hade det bästa förhållandet med USA men man brände upp konsulatet på Linnégatan under Jerome Hollands ambassadörsskap i Sverige 1970 till 1972. Richard Nixon had utnämnt denne färgade PhD i sociologi och den förste afrikanske amerikan som spelat amerikansk fotboll på Cornell Universitetet.

Var USAs internationella respekt dålig då också? För vissa har den nog alltid varit detta. Personer som inte satt sig in i strategiska realiteter i världen.

Nu för tiden kanske man tappat förtroende på grund av att Ford har problem med Volvo personvagnar. Ledaren klagar i alla fall på George W. Bush och skyller slentrianmässigt all världens vedermödor på honom.

Det är dock så att vi lever i en tid som kanske är den mest fredliga hittills på Jorden och Bush har faktiskt del i detta. Varför man vill ha en förändring är inte klart för mig personligen. Vill man ha krig?

Erfarenhet eller förändring hävdar man i ledaren är vad som står på spel i slutspurten av valkampanjen. McCain's erfarenhet måste ju betraktas som viktigare i komplicerade tider än den förändring Obama kanske kan få till stånd.

1 kommentar:

Markos blog i USA sa...

Jag kan bara hall med, bra poang.