Spiegel ONLINE International, denna extremt anti-Amerikanska blaska, börjar slå sig för bröstet. Tyskland är på marsch, utan USA, och konfererar med Indien och Kina hela vägen enligt artikeln Merkel's push for consensus: Crisis creates a new German politics.
Dirk Kurbjuweit skriver bl.a.:
"For Germany, this means that it can only prevail against the new major players, with which the Germans are not tied through shared values, within the EU. This is why global policy for German politicians must, most of all, be integration policy in Europe. In addition, the German elites must acquire global competency."
Ja, Sverige står nu inför ett viktigt vägval. Skall de integrera sig i EU med euron eller skall de hålla sig på sin kant och hoppas att Storbritannien också stannar utanför? Det verkar på det här citatet som om att det gäller för Svenskarna att platsa i den framtida Tyska eliten för att ha något att säga till om i världen.
Vad händer om man väljer frihetens och risktagandets väg snarare än stabilitetens och fredens och lutar sig på USA i stället? Det kanske vore något. Speciellt om Obama vinner i morgon. Men när allt kommer omkring är det kanske bara "business" mellan USA och Sverige?
Gordon Brown hävdade ju för en tid sedan i en TIME Magazine intervju att han har för avsikt att utöka antalet studenter som reser till USA och hoppas på motsatt flöde. Skulle Sverige kunna skapa ett dylikt "special relationship" nu när man skall sluta översätta Hollywood filmtitlarna och allting. Det skulle ta tid men vad vill Sverige på lång sikt?
Dick Erixon skriver att Australien verkar ha valt sida. De börjar censurera Internet. Gör de detta för att fjäska med Kina? De har för närvarande ett stort handelsutbyte. Kräver Kinesiska företag att de gör detta för att de skall etablera sig i Australien? En skrämmande utveckling i så fall. Autokratin är infektiös.
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sade vid ett tidigare tillfälle att de nu var dags att scanna av världen för nya möjligheter. C:a 80% av den Tyska populasen vill ju inte att USA utrikespolitik skall ha något med Tyskland att göra. Det verkar ju vara något dylikt som artikeln handlar om. Men behöver man verkligen detta? Behöver Sverige vänta och se vem som blir starkast eller skall man välja med värderingarna i stället?
Min fråga till Ylva Johansson (S): Har du inte misslyckats?
16 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar