20081116

Socialistpartiet i Frankrike har också problem att enas

Det är inte bara Mona Sahlin som har problem. Ségolène Royal har kämpat i helgen för att ena sitt parti och man har röstat på så kallade "motions", eller breda policy förslag, från olika kandidater för att välja en partiledare enligt en artikel på iht.com.

Ségolène Royal fick 30% av rösterna men Paris borgmästere Bertrand Delanoë fick 25% och stöttades av den utgående partiledaren, och Royals ex-partner, Francois Hollande. 25% fick också Martine Aubry, en före detta minister känd för att ha introducerat 35 timmars veckan. En kandidat på partiets vänsterflank Benoit Harmon fick 19%.

När Royal talade hejade man på och buade samtidigt. Hon är pressens älskling men anses i vissa partikretsar inte ha tillräckligt djup. Det finns en vem-som-helst-men-inte-Ségolène front i partiet.

Jag tycker det verkar som om socialisterna i Tyskland, Sverige och Frankrike har samma problem. De är splittrade i en center- och en vänsterfalang? Royal är den enda kandidaten som är villig att formera en koalition med centristiska partier vid presidentvalet 2012.

Inga kommentarer: